Sofia Berg-Böhm är skådespelare och musiker/sångerska, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sofia har sjungit i en mängd olika sammanhang, men ses oftast i balkanbrassbandet Östblocket och världsmusikkvartetten Sirocco. Sofia har studerat klassisk arabisk sång och har bland annat gett konserten En Hyllning till Oum Khalthoum med sånger ur den egyptiska superstjärnans repertoar.

Jag är uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm. Efter grundskolan på Adolf Fredriks Musikklasser började jag sjunga solo på gymnasiet i olika band och jag blandade min nyfunna kärlek till klezmer med jazz och pop och musikal.
Min farbror Tomas introducerade mig till sånger på jiddisch i hans band Freilach Express där jag var med några år i min tonår och medverkade på albumet East goes west. Där fick jag även sjunga en del jazz och intresset för jazz- och musikal-hitsen tog mig till Berklee College of music i Boston där jag gick en termin 1992. Jag gjorde sen ett kort stopp som popartist i bandet Mindscape 1992-1994 med skivkontrakt på EMI och EPn ”Bring you down”.
1994-1997 gick jag Teaterhögskolan i Malmö där jag sen blev kvar några år och arbetade. 1997 började jag sjunga i Balkanbrassbandet Östblocket. Vi har sen dess gett ut fyra album, det senaste i december 2016: ”Silver & Guld”. Östblocket har spelat mycket i Sverige och i Europa, bl a Ostklub Wien, Expo Zaragoza, Malmöfestivalen, Urkult, Fasching, Parkteatret i Oslo, Vitabergsparken, Frequenzen Meldorf/schleswig-Holstein, Train Århus, Rust Köpenhamn.
Jag har medverkat i ett 20-tal uppsättningar på teatrar i Sverige. Jag har spelat bl a Lucy i Tiggarens Opera på Malmö Opera, Hannah Arendh i Den Banala Kärleken på Uppsala Stadsteater och Rosaura i Livet en dröm på Unga Klara, Stockholms Stadsteater.
2007-2010 gick jag Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där jag studerade klassisk arabisk sång för oudmästaren Mousa Elias. Det har resulterat i flera samarbeten i Re:Orients regi bl. a föreställningen Oum - ett musikaliskt teateräventyr för barn, som handlar om den egyptiska sångstjärnan Oum Kalthums barndom och genombrott, samt konserten En Hyllning till Oum Kalthoum, tillsammans med musikerna Feras Sharestan, Mousa Elias och Forat Fadhel Hussain.
På Musikhögskolan startade jag gruppen Sirocco tillsammans med Patrik Bonnet, Jonas Bleckman och Robin Cochrane. Vi spelar musik från den judiska sångskatten på jiddisch, ladino, arabiska och hebreiska och har spelat på bl a. Re:Orient i Vadstena, Södra Teatern, Stockholm Folkfestival, på turné i Jämtland, Dalarna, Gävleborg, på judiska kulturdagarna i Dresden och på Susan Delal Center i Tel Aviv.
Jag brukar också med jämna mellanrum dyka upp som uppläsare av Dagens Dikt i Sveriges Radio P1.

Mer om Östblocket: www.ostblocket.se
Mer om Sirocco: www.siroccomusic.org